Stress

Stress, stress, stress. Alla talar om stress, om riskerna med stress och vad stressen gör med oss. Men varför är vi så stressade?

Överallt läser vi tips och råd hur vi ska ta hand om oss för att inte bli sjuka av stressen. Och samtidigt stressar vi vidare, nu kanske ännu mer stressade för att vi inte hinner meditera, gå ut i naturen eller ta pauser på jobbet.

Men jag tycker det är dags att vi ställer oss frågan VARFÖR vi stressar. Stress mynnar ur rädsla. Det är vår uråldriga reaktion på faror som utlöser stress. Våra sinnen blir mer alerta och vi gör oss redo att fly eller slåss. Tack vare rädslan och stressen har människosläktet överlevt och vi lever här idag.

Vad är vi så rädda för?

Men vad är det vi är rädda för idag egentligen? Varför är vi så stressade? Vad är det som får din puls att rusa, tankarna att snurra och som gör det svårt att fokusera och fatta beslut? Vilken ”fara” är det som hotar dig i morgontrafiken?

Många av de här ”farorna” som stressar upp oss så mycket är som spöken – tänder man ljuset så försvinner de! De flesta av våra reaktioner går på autopilot utan att vi reflekterar över vad som triggar igång oss.

Medveten närvaro hjälper dig återfå kontrollen

Genom att stanna upp ett ögonblick när stressen slår till, ta några djupa andetag och fundera på vad det är du är rädd för egentligen, kan du ”få syn på” vad det är som triggar dig. Varför är du så stressad? Med en ökad medveten närvaro kan du återta kontrollen och välja en annan reaktion.

Så hur övar man upp sin medvetna närvaro? Det finns flera sätt: meditation, yoga eller vistelse i naturen till exempel. Men allra enklast är det att lära sig några enkla andningsövningar:

Enkel andningsövning

Sitt på en stol (eller på en kudde eller en yogamatta beroende på var du befinner dig). Du kan till och med göra övningen när du sitter på bussen.

Slut ögonen, ta några djupa andetag ända ner i magen, andas ut ordentligt och låt axlarna sjunka ner, bort från öronen. Håll munnen stängd och andas genom näsan. Räkna långsamt till fyra medan du andas in, håll sedan andan medan du räknar till fyra igen, andas ut medan du långsamt räknar till fyra och håll slutligen andan och räkna till fyra när lungorna är helt tömda. Upprepa övningen 2-3 ggr eller så många gånger du har möjlighet. Redan efter två varv brukar man känna hur pulsen går ner och tanken blir klarare.

Den medvetna närvaron ökar din motståndskraft mot stress och du kan lättare behålla skärpan i pressade lägen. Låt den medvetna närvaron och självledarskapet bli en grund för ditt hållbara ledarskap.

Utvald bild: Pixabay