Mentala-hinder-kaktus

Du drömmer stort och sätter upp höga mål, men ändå känns det som om du inte kommer någonstans. Åtminstone inte snabbt nog. Hindren känns oöverstigliga. Känns det igen? Men vad är det som hindrar dig, egentligen? Jag är ledsen att säga det, men med stor sannolikhet är det dina egna hjärnspöken som sätter stopp. Någon sa att 90% av alla hinder finns bara i våra huvuden. Så vad kan du göra för att övervinna dina mentala hinder?

Jag coachar mig själv varje dag, hela tiden, för att inte fastna i mina egna hinderbanor. Idag delar jag mina 3 bästa tips för att eliminera de mentala hindren och sätta ny fart mot dina drömmars mål:

Bli medveten om dina egna inre föreställningar

För att övervinna dina mentala hinder behöver du få syn på vilka inre föreställningar det är som hindrar dig. Genom medveten närvaro kan du få syn på dig själv och dina tankar. Ta en paus från bruset, bli medveten om din andning och lyssna inåt.

Ta fram papper och penna och skriv överst på pappret vad det är du vill uppnå. Därunder skriver du ner vad det är som hindrar dig. När hindren kommer på pränt och slutar snurra runt i oändliga loopar inuti våra huvuden blir det lättare analysera dem.

Är detta verkliga hinder, eller är det ”bara” hinder inuti ditt huvud? Fråga dig om det är sant det du har skrivit ner. Ofta räcker det att skriva ner hindren på papper, så löses de liksom upp av sig själva. Eller så får du plötsligt syn på vilka möjligheter som döljer sig i hindren. Pröva får du se!

Förtydliga din inre målsättning

Ju tydligare du kan formulera dina önskningar, desto verkligare blir de. Det kan jag nästan lova. Ofta är vi inte helt klara med vad det är vi egentligen önskar oss, vilket gör att vi fastnar i mentala återvändsgränder. Kanske sitter du fast i uppfattningar och föreställningar som andra människor har om dig? Eller mer sannolikt, som du tror att de har om dig.

Men när tanken är grumlig är det svårt att sätta ut den tydliga riktning som behövs för att ge dig handlingskraft att förflytta dig framåt. Vad önskar du dig idag? Hur önskar du dig att ditt liv ser ut om 2 år? Vad är det som hindrar dig från att göra eller få det du önskar?

Testa att skriva en lista med 3-5 saker som du verkligen önskar dig. Och fundera igenom varför de här sakerna är viktiga för dig. Vad kan du göra idag för att uppfylla en av önskningarna på listan? Även om det bara är ett första litet steg, så ta det. Det du fokuserar på växer, så ge näring åt dina drömmar och se hindren försvinna.

Lura din hjärna med små delmål

Känns målet för stort? Helt orimligt och orealistiskt? Det är helt naturligt. Din hjärna är skapt för att spara på energi och för att förhindra att du gör farliga saker som är okända för dig. Alltså lägger hjärnan i handbromsen och förser dig med hinder för att du inte ska utsätta dig själv för livsfara. Nu gäller det att ”lura” din egen hjärna.

Det finns en föreställning, åtminstone inom affärsvärlden, att mål ska vara realistiska. Jag delar inte den uppfattningen. Jag tycker tvärtom vi ska drömma så stort vi förmår och sedan bryta ner målen på lång- och kortsiktiga mål. Det viktiga är att målen verkligen kommer inifrån ett väl definierat behov eller en önskan, må det vara privat eller på jobbet.

Så hur lurar du din egen hjärna? Jo, genom att bryta ner det stora långsiktiga drömmålet till mindre ofarliga munsbitar som din hjärna kan ”släppa förbi” i kontrollen.  Så skriv ner vad som är ditt stora mål, var vill du vara om 5 år? Sätt därefter upp ett mål för var du vill vara om 1 år. Slutligen fundera på vilket litet steg du kan ta idag som för dig närmare ditt mål. Att bryta ner ett stort mål till mindre delmål hjälper dig att komma igång.

Lycka till!